5. april - 1992.
U Sarajevu održane antiratne demonstracije oko 3.000 Sarajlija. Paravojne jedinice Srpske demokratske stranke i jedinice JNA otvorile vatru na demonstrante iz rejona Jevrejskog groblja. Tom prilikom na mostu Vrbanja srpski ekstremisti ubili su studenticu Suadu Dilberovič i Olgu Sučić.

Bijeljina u potpunosti pala pod kontrolu Srpske nacionalne garde, SAO Semberija i Majevica. U sukobu glavnu ulogu imali dobrovoljci Željka Ražnatovića Arkana. Paravojne jedinice Željka Ražnjatovića Arkana uz podršku JNA u Bijeljini su ubile oko 50 Bošnjaka.

Paravojne formacije SDS-a napale školu MUP-a na Vracama. Bio je to prvi tenkovsko-pješadijski napad srpskih snaga na Sarajevo. U napadu na školu MUP-a na Vracama učestvovale su tenkovske jedinice JNA, paravojne formacije SDS-a i paravojna Srpska dobrovoljačka garda Željka Ražnjatovića Arkana. U školi se u trenutku napada nalazilo oko 800 srednjoškolaca i profesora. Srpske snage zauzele su školu nakon šest sati borbe. Učenici i profesori su zarobljeni i potom razmijenjeni. Srpske snage napadaju motel Osmice, lociran uz južni, periferni dio grada, na padinama Trebevića. Objekat je smješten na dominantnoj koti sa koje se mogao kontrolisati veći dio sarajevskih općina Centar i Stari Grad. Teritorijalna odbrana Repbulike BiH i pripadnici MUP-a Republike BiH odbijaju napad srpskih snaga. Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH ovladavaju objektima u centru Sarajeva koje su zaposjeli snajperisti SDS-a (hotel Holiday Inn). Počinju borbe i u rejonu Teočaka (sjeveroistočna Bosna). Predsjednik Vlade BiH Jure Pelivan podnio ostavku. Na osnovu naređenja Predsjedništva BiH, u Sarajevu je izvršena mobilizacija TO. Savjet za narodnu odbranu pod presjedavanjem sarajevskog gradonačelnika Muhameda Kreševljakovića donio odluku o mobilizaciji TO grada Sarajeva.Timeline | Bosnae.info © 2016-2018. Sva prava zadržana.