31. decembar - 1991.
JNA zvanično napušta teritoriju Republike Hrvatske. Paralelno s koncentracijom snaga u SR BiH, JNA naoružava paravojne formacije SDS-a, jezgro buduće agresorske vojske.

Naredbu o naoružavanju paravojnih formacija SDS-a dao je načelnik Generalštaba JNA general Blagoje Adžić. Štabovi teritorijalne odbrane u općinama sa većinskim srpskim stanovništvom u SR BiH legalno su naoružavale jedinice Druge vojne oblasti JNA, uglavnom po naređenju komandanta Druge vojne oblasti generala Milutina Kukanjca. Krajem 1991. i početkom 1992. godine brojno stanje srpske teritorijalne odbrane iznosilo je oko 20.000 dobro naoružanih vojnika, mahom članova SDS-a.

Izjava Milutina Kukanjca, generalmajora JNA, komadanta 2.vojne oblasti 1992. u okviru koje je bila BiH, data beogradskom listu Borba, 23.11.1993. godine, ponajbolje oslikava stanje u kojem se našla međunardno-pravno priznata država Bosna i Hercegovina, u prvoj polovini 1992. godine (april-maj), u vrijeme kada je na nju izvršena totalna agresija: „Srbi u BiH dobili su gotovo celokupno naoružanje, municiju, minsko-eksplozivna sredstva, gorivo, rezervne delove, hranu i druga materijalna sredstva od JNA, koja je dekretom Predsedništva SFRJ od 4. maja 1992. godine prestala da postoji. JNA je u BiH izmestila na sigurne prostore više od 90% naoružanja, ubojnih sredstava svih vrsta i druge opreme i sve je to predato Republici Srpskoj, koja je time naoružala svoju vojsku. O onome šta je predato Muslimanima u kasarni "Maršal Tito", kada se početkom juna 1992., izmeštao Školski centar, neka daju odgovor Generalštab VJ i rukovodstvo Republike Srpske. Mi ne samo da smo spasili sredstva JNA, već smo 'ispred nosa' uzeli oko 70% naoružanja, municije i druge opreme iz nadležnosti Teritorijalne odbrane bivše BiH, koja bi bila upotrebljena za ubijanje Srba na tim prostorima. Neke akcije su sa malim brojem ljudi iz JNA i srpskim teritorijalcima izvedene briljantno. Iz skladišta 'Faletići', koje je obezbeđivalo 12 naših odabranih vojnika, na primer, uzeto je ogromno naoružanje: oko 30.000 cevi raznih oružja za gađanje ciljeva na zemlji, vise oruđa protivvazdušne odbrane, minsko-eksplozivnih sredstava, sredstava veze, motornih vozila i druge opreme. Akcija je izvedena brzo, efektno i bez gubitaka. Gubitak tog skladišta bio je jedan od najtežih udaraca muslimansko-ustaškoj koaliciji."Timeline | Bosnae.info © 2016-2018. Sva prava zadržana.